Bruce Hornsby

Bruce Hornsby wordt geboren in Williamsburg in Virginia. Pas op 17-jarige leeftijd begint hij serieus aan een pianostudie. Hij verzorgt regelmatig bar-optredens en wordt op een gegeven moment door Michael McDonald, een voormalige Doobie Brother, ontdekt en scoort met de single the way it is in 1986 een gigantische hit. Ook zijn gelijknamige debuut-album, gemaakt met zijn begeleidingsband The Range, krijgt goede kritieken en verkoopt goed. Andere singles die van dit debuutalbum worden gehaald zijn every little kiss en mandolin rain. Maar wat wel vaker gebeurt met artiesten die vanuit het niets een wereldhit scoren, gebeurt ook met Hornsby. Hij scoort daarna geen echt grote hit meer en met geen enkel album weet hij nog te tippen aan het succes van The way it is. Het tweede album van Bruce Hornsby & The Range heet Scenes from the south side (1988). Hiervan worden twee redelijk succesvolle singles getrokken, nl. the valley road en look out any window. Het derde en laatste album waarop Hornsby samenwerkt met The Range is A night on the town (1990) met de single across the river. Daarna gaat Hornsby op de solo-tour, maar zijn albums Harbor lights (1993), Hot house (1995) en het dubbelalbum Spirit trail (1998) zijn beduidend minder succesvol. Ook zijn singles worden in Europa nauwelijks meer verkocht. Daarna wordt het ook stil rondom zijn persoon. Dat heeft te maken met het feit dat hij vanaf 2000 in zijn carrière een minder commerciële muzikale richting is ingeslagen.

Halcyon days (2004)   

Bruce Hornsby werd in 1986 bekend met het succesvolle debuutalbum The way it is en de gelijknamige single (nr. 1 in Nederland). Het succes van het debuut overtrof hij nooit meer. Met Halcyon days leverde Hornsby zijn achtste soloalbum af, waarop hij muzikale grenzen opzoekt. Zijn handelsmerk blijft zijn eigen virtuoze pianospel. Nadeel is dat het merendeel van de nummers te lang duurt. Daardoor verslapt de aandacht. Met gastbijdragen van Elton John en Eric Clapton. Hitsingles ontbraken, dus de plaat ontsnapte aan de aandacht van het grote publiek.

Scenes from the south side (1988)

Tweede album van Bruce Hornsby uit 1988 ging verder waar  the way it is (1986) ophield, alleen ontbrak ditmaal een knaller van een single. Weliswaar haalde the valley road de hitparade, maar het werd slechts een kleine hit. Hoewel de muziek van Bruce Hornsby vakkundig is gemaakt, zit er te weinig variatie en dynamiek in zijn muziek. Daardoor kost het moeite om een hele cd achter elkaar te draaien.

Selectieve discography

the way it is '86

maxisingle the way it is, the red plains, the wild frontier

maxisingle every little kiss, the way it is (instrumental remix), the river runs low

maxisingle mandolin rain (remix), the way it is (special live version), the red plains (special live version), every little kiss (instrumental)

scenes from the south side '88

maxisingle the valley road, the long race (live), the way it is (intro)

maxisingle look out any window (remix), on the western skyline (live), mandolin rain (live)

a night on the town '90

cdm across the river (edit), fire on the cross, mandolin rain (live version)

cdm a night on the town, special night, these arms of mine (live version)

cdm lost soul (edit), another day, end of the innocence (live)

harbor lights '93

cdm fields of Gray (single edit, album version), road not taken (live)

cdm talk of the town (edit, album version), barcelona mona (& branford marsalis)

cdm harbor lights (radio edit, album version), the end of the innocence (live)

hot house '95

cdm walk in the sun (radio edit), cruise control (radio edit), song b

halcyon days' 04

 

Websites

www.brucehornsby.com

http://www.bruuuce.com/

http://www.deaddisc.com/GDFD_Bruce_Hornsby.htm  

http://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_Hornsby

http://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_Hornsby_discography

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bruce_Hornsby

http://www.discogs.com/artist/Bruce+Hornsby

http://eil.com/shop/artistlist.asp?sort=6&page=1&artistname=Bruce-Hornsby

http://www.mattscdsingles.com/acatalog/Online_Catalogue_Bruce_Hornsby_216.html