Elvis Costello

Elvis Costello is een Britse singer/songwriter die in 1977 debuteerde met het album My aim is true, voorafgegaan door de prachtige ballad allison. Hij krijgt daarmee gelijk de poprecensenten enthousiast. Met watching the detectives heeft hij een eerste singlesucces in Engeland. Ook de opvolger This year's model uit 1978 oogst goede kritieken. Van dit album halen twee singles de hitparade, nl. (i don't want to go to) Chelsea en pump it up. Op dit album is hij te horen met zijn vaste begeleidingsband The Attractions. Aanvankelijk is de stijl van Costello die van de punkrock en new wave. Dat is ook het geval op Armed forces uit 1979 en Get happy uit 1980. Oliver's army uit 1979 bereikt in Engeland de 2e plaats en is zijn eerste hit in Nederland. Ook accidents will happen is succesvol. Van Get happy bereiken drie singles in Engeland de hitparade, maar het album levert voor Costello geen hits op in Nederland. In 1982 schrijft Costello het nummer shipbuilding. Het is een felle aanklacht tegen oorlog. Het lied gaat over een scheepsbouwer die tijdens de Falklandoorlog meebouwt aan fregatten waarop zijn eigen zoon kan sneuvelen. Robert Wyatt brengt dit lied als single uit in 1982. Ook Costello zelf zet dit nummer op plaat (album Punch the clock 1983). Met Trust - een plaat uit 1981 met veel fraaie ballades - slaat Costello een andere muzikale weg in met een mengeling van muziekstijlen. Uit die periode zijn de albums Almost blue (1981), een country-album met de in Nederland succesvolle single a good year for the roses, Imperial bedroom (1982), Punch the clock (1983), Goodbye cruel world (1984) en King of america (1986). Met Blood & chocolate (1986) met de in Nederland zeer succesvolle schitterende single (en ballad) i want you keert Costello terug naar de stijl van zijn eerste platen. Op het album Spike (1989) staat de single veronica. Dit nummer schreef Costello samen met Paul McCartney, met wie hij in de jaren '87-'93 op het gebied van het schrijven van composities samenwerkt (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Elvis_Costello), en is zijn eerste top twintig-hit in Amerika. Het album zelf is zeer complex en ambitieus met een keur aan diverse muziekstijlen. Hoewel Costello in de jaren negentig popplaten blijft maken (Mighty like a rose uit 1991 met de single so like candy; Brutal youth uit 1994), gaat hij zijn muzikale grenzen meer en meer verleggen naar o.a. de klassieke muziek en de jazz. Opvallend hoogtepunt is zijn verrassende en unieke samenwerking met Burt Bacharach, dat een boeiend album oplevert met Painted from memory uit 1998, met teksten van Costello op Bacharach’s muziek. Deze handelen over de liefde en de complexiteit van relaties. Twaalf prachtige songs met zorgvuldig gekozen arrangementen, met o.a. this house is empty now en God give me strength. Het zijn fraaie, soms ook ingewikkelde composities, maar ze tonen wel aan dat Costello's stem zijn beperkingen heeft.
In 1999 scoort Elvis Costello met een cover
van she van Charles Aznavour een grote internationale hit. Dit nummer is afkomstig van de soundtrack van de romantische film notting hill. In het nieuwe millennium wordt de populariteit van Costello een stuk minder en komen van diverse vroegere albums heruitgaven op de markt, te beginnen met zijn debuutalbum My aim is true, met op de bonus-cd enkele demo's en b-kantjes, waaronder stranger in the house. Met When I was cruel (2002) maakt Costello voor het eerst na lange tijd (meer dan 15 jaar) weer een rock 'n rollplaat. Costello ziet het zelf als de opvolger van Blood and chocolate (1986), zijn laatste groepsplaat met The Attractions. Costello omschrijft dit nieuwe album als een 'rowdy rhythm record'. Op dit album staat de single tear off your own head. Cruel smile (2002) is een rarities-album met b-sides, zeldzame opnamen en livetracks. Het album North uit 2003 is teleurstellend. Dit album roept herinneringen op aan Costello's samenwerking met Burt Bacharach (1998). Opnieuw een serie trage ballades. Echt pakkende songs ontbreken echter, ondanks openhartige teksten over zijn gevoelsleven. Costello revancheert zich met The delivery man uit 2004. Samen met The Imposters (The Attractions minus bassist Bruce Thomas) levert Costello een prima plaat af, waarbij de wat ruigere nummers worden afgewisseld met ontroerende songs. Op dit album - een mix van blues, country, and folk - zingt hij twee ballads samen met Emmylou Harris. Op The river in reverse (2006) werkt Costello samen met de legendarische arrangeur, songwriter en pianist Allen Toussaint. Op dit album staat de muziek uit het zuiden van de Verenigde Staten centraal, een mengeling van rhythm 'n blues en soul. In totaal staan er een zestal nieuwe Costello tracks op dit album.

Bijzondere singles: hoezen

 

Websites

http://www.elviscostello.info/wiki/index.php/Main_Page

http://www.elviscostello.com/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Elvis_Costello

http://en.wikipedia.org/wiki/Elvis_Costello

Informatie discography

http://en.wikipedia.org/wiki/Elvis_Costello_discography

https://www.discogs.com/artist/55029-Elvis-Costello

 

Selectieve discography

single stranger in the house bij '78 (SAM 83) (No cover) (gratis single bij album armed forces)

single the people's limousine - Elvis Costello & T-Bone Burnett als The Coward Brothers '85 (IMP 006)

cdm veronica '89

mighty like a rose ‘91

cds for the stars ( & anne sofie von otter) '01    

painted from memory (& Burt Bacharach) ‘98   

 

Overige releases

my aim is true ’77

this year’s model ‘78

armed forces ‘79

get happy ‘80

trust ‘81

almost blue ‘81

imperial bedroom ‘82

punch the clock ‘83

goodbye cruel world ‘84

king of america ‘86

blood & chocolate ‘86

spike ’89

the juliet letters ‘93

brutal youth ‘94

all this useless beauty ‘96

the very best of ‘99

when I was cruel ‘02  

cruel smile '02

north '03

the delivery man (& the imposters) '04

the river in reverse (& Allen Toussaint) '06

wise up ghost '13

12-10-2018: release studio album look now

 

Gelinkt met Robert Wyatt, Nick Lowe: selectieve discography

maxisingle L.A.F.S. – Nick Lowe met nummer: baby it’s you (& Elvis Costello)

single shipbuilding - Robert Wyatt '82

Bijzondere singles: gegevens

7" the peoples limousine - The coward brothers (1985) (IMP 006)

In 1985 maakt Elvis Costello samen met T-Bone Burnett als The Coward Brothers the single the people's limousine

US: geen notering

UK: geen notering

NL: geen notering

3" veronica (1989) (w7558 CD)

Elvis Costello's grootste hit in de Verenigde Staten is veronica, afkomstig van het album Spike uit 1989.

US: hoogste positie: 19

UK: hoogste positie: 31

NL: geen notering

cd-single for the stars (2001) (471 381-2) 

Een voorbeeld van Elvis Costello's uitstapjes naar de lichte muziek is de samenwerking met Anne Sofie von Otter op het album For the stars van Anne Sofie von Otter uit 2001.

US: geen notering

UK: geen notering

NL: geen notering