Marco Borsato

Marco Borsato brak door als zanger nadat hij op 7 april 1990 de Soundmixshow won met zijn vertolking van het nummer at this moment van Billy Vera. Daarna maakt Marco Borsato drie Italiaanstalige albums. Omdat succes uitblijft gooit hij het roer om. Hij laat vooral Italiaanse nummers in het Nederlands vertalen en prompt heeft hij hiermee succes. Het nummer dromen zijn bedrog (een cover van storie di tutti i giorni van Riccardo Fogli) belandde op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 en zou daar uiteindelijk 12 weken blijven staan. Ook waarom nou jij (een cover van quando finisce un amore van Riccardo Cocciante) komt op de eerste plaats. Het is het begin van een zeer succesvolle carrière met vele hits. Zijn albums belanden bijna allemaal op de eerste plaats. In 2002 verschijnt onderweg, een verzamelproject dat verkrijgbaar is als enkele cd (16 nummers), dubbele cd (32 liedjes) of luxe box. De grootste hits van Marco zijn op onderweg aangevuld met een aantal live-uitvoeringen en in totaal vijf nieuwe nummers: waarom, hart van een winnaar, omdat jij bij mij blijft. en de singles  lopen op het water (het duet met Sita) en zij. Het gevoelige liedje opa is een verttaling van een nummer dat afkomstig is van het album giorno per giomo uit 1992. Kortom een collector's item voor de fans. In 2004 verschijnt een nieuw album van Borsato - zien - als dvd en als limited edition ook op cd. Later In 2006 heeft Borsato succes met twee duetten, nl. because we believe (met Andrea Bocelli) en everytime i think of you (met Lucie Silvas). Na het interessante album wit licht uit 2008, is het elfde studioalbum van Marco Borsato uit 2010  - dromen durven delen - een typisch Borsato-album (mooie muzikale arrangementen, tekstueel goed,  een aantal verrassende wendingen). Dat maakt dat het vertrouwd aanvoelt. Opvallende nummers zijn het op de legende van Icarus geïnspireerde branden aan de zon en de hele mooie ballad al die tijd. Ook schouder aan schouder, het duet met Guus Meeuwis, staat op dit album. Van Pierdavida Carone is di notte vertaald in het donker. Laura Jansen levert een vocale bijdrage op duizend scherven. Met duizend spiegels (2013) heeft Borsato na een betrekkelijk lange stilte opnieuw een commercieel succes. Het album evenwicht (2015) bereikt net niet de 1e plaats in de charts. Een trendbreuk die ook af le lezen is uit het geringe succes van de van het album gehaalde singles.

Bijzondere albums: hoezen

 

Websites

www.marcoborsato.nl

http://www.marcoborsatofansite.nl/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Marco_Borsato

http://en.wikipedia.org/wiki/Marco_Borsato

Informatie discography

http://www.dutchcharts.nl/showinterpret.asp?interpret=Marco+Borsato

http://www.ultratop.be/nl/search.asp?search=marco+borsato&cat=s#itemsmdb

http://www.discogs.com/artist/Marco+Borsato

 

Selectieve discography

emozioni '90

cdm emozioni/at this moment

cdm una donna cosi

cds you're the reason why

sento '91

cds sento

cdm un po' bambino

giorno per giorno '92

marco '94

cdm dromen zijn bedrog

cdm waarom nou jij

als geen ander '95

cdm je hoeft niet naar huis vannacht

cdm kom maar bij mij

cdm ik leef niet meer voor jou

cdm vrij zijn (5 mei versie)/margherita

de waarheid '96

cds wereld zonder jou

cdm de waarheid

de bestemming '98

cdm het water/ de speeltuin

luid en duidelijk '00

cdm binnen

cdm wat is mijn hart (live)

onderweg '02    

cds zij

cds lopen op het water

zien '04 (alleen dvd)

symphonica in rosso '06

wit licht '08

wit licht live '09

dromen durven delen '10

dromen durven delen live '11

duizend spiegels '13

evenwicht '15

Bijzondere albums: gegevens

als geen ander (1995) (529 119-2)

Gegevens

De release van dit album was in oktober 1995. Het tweede album van Borsato waarop de succesformule van Italiaanse liedjes met een Nederlandstalige tekst, zoals ingezet op het debuutalbum Marco, wordt doorgezet. De nummers je hoeft niet naar huis vannacht (een cover van you don't have to go home tonight van The Triplets), kom maar bij mij (een cover van come saprei van Giorgia), ik leef niet meer voor jou (een cover van cervo a primavera van Riccardo Cocciante), vrij zijn (een cover van sempre van Paolo Vallesi) met als b-kant margherita (een cover van margherita van Riccardo Cocciante) werden als singles uitgebracht.

NL: hoogste positie: 1

de bestemming (1998) (557 854-2)

Gegevens

De release van dit album was in augustus 1998. Van het vierde album van Borsato werden meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. De single de bestemming bereikte de nummer 1-positie in de Top 40. De tweede single van het album is het water en heeft met speeltuin een prachtige b-kant.

NL: hoogste positie: 1

wit licht (2008) (178047-1) (HOL)

Gegevens

De release van dit album was in september 2008. Er zijn drie singles van dit album gehaald, nl. wit licht, stop de tijd en dochters. Deze drie nummers bereikten de eerste plaats in de Top 40.

NL: hoogste positie: 1