Sinead O'Connor

Sinéad Marie-Bernadette O'Connor is een omstreden Ierse zangeres. Ze groeit op in het oer-katholieke Ierland. Omdat haar moeder sterft wanneer ze nog jong is, wordt ze naar een kostschool gestuurd. Eenmaal ontworsteld aan de strenge nonnen rolt ze de popwereld binnen. Ze houdt zich bezig met o.a. punk en rap. Ze maakt haar debuut met The lion and the cobra (1987), waarvan de titel ontleend is aan psalm 91. Het nummer troy wordt een hit en ook het nummer mandinka haalt in Nederland een plek in de hitlijsten. Ze valt op door haar prachtige stem en uit haar muziek klinkt protest, emotionaliteit en woede. Haar debuutalbum is een sociaal geëngageerde en politiek getinte plaat. Sinéad weet verder met haar uiterlijk de aandacht te trekken, want ze scheert haar haar af. Met haar kale kop en haar omstreden uitspraken trekt ze volop aandacht. In 1990 verschijnt I do not want what I haven't got. De plaat ademt een serene sfeer uit. Er staat nog maar een protestsong pur sang op. Typisch is dat nothing compares 2 u - het enige nummer dat Sinéad niet zelf schreef - een gigantische hit wordt. Haar 2e album is een bijzondere plaat, met een welhaast spirituele sfeer. Na het succes van dit album lijkt muziek voor haar bijzaak te worden. Ze raakt in opspraak door een foto van de paus te verscheuren in het tv-programma Saturday night live. Ook met andere relletjes eist ze de aandacht op. In Amerika weigert ze - zoals daar gebruikelijk is - het volkslied te laten spelen. Tussendoor maakt ze ook nog een plaat, nl. Am i not your girl? (1992). Zowel artistiek als commercieel valt de plaat, met een verzameling filmhits zoals don't cry for me Argentina, behoorlijk tegen. In 1994 verschijnt Universal mother, waarin sporen van feminisme en hekserij zijn te herkennen. In 1997 verschijnt de ep Gospel oak, waarin ze zich voor het eerst op het terrein van de Ierse folk begeeft. In 1999 laat ze de wereld vol verbijstering achter, wanneer ze als priesteres Mother Bernadette Mary tot een katholieke commune toetreedt. Ook verklaart ze lesbisch te zijn, maar trouwt toch met een man. Ze lijkt de popmuziek de rug toe te keren, maar verrast in 2000 met Faith and courage. De plaat klinkt hip en Sinéad's  zang vertoont weer wat meer bravoure. Toch gaat ze niet op deze ingeslagen weg verder, want in 2002 verschijnt Sean-nós nua, een album met Ierse folkliedjes. Daarmee keert ze terug naar Ierlands muzikale erfgoed. Zo blijft deze wisselvallige Ierse vrouw de wereld van de popmuziek verbazen.


Faith and courage (2000)

Zes jaar na Universal mother komt Sinead O'Connor pas weer met een nieuw album. Het is een prima album vol diepgaande songs. Op dit album staan de singles jealous en no man's woman.

Maxi-(cd)single - history (2000)

Van het album faith and courage werden 2 singles uitgebracht, nl. jealous en no man's woman. Ik kocht deze cdsingles in 2002 en 2005. Op beide titels staan 2 non-album bonus tracks en daarom zijn ze een welkome aanvulling op het album. 

 

Selectieve discography

the lion and the cobra '87

cdm mandinka, drink before the war, mandinka (instr. dub), still listening

cdm i want your (hands on me) (& MC Lyte) (dance mix, street mix, remix version), just call me joe

I do not want what I haven't got '90

cdm nothing compares 2 u, jump in the river, jump in the river (instrumental)

cdm the emperor's new clothes (7" mix, remix hank shocklee), i am stretched on your grave (apple brightness mix, night until morning dub/earthapella)

cdm three babies, damn your eyes, troy (live), the value of ignorance

cdm my special child '91, nothing compares 2 u (live video version), emperor's new clothes (live video version), my special child (instrumental version)

cds silent night ’91, irish ways and irish laws

am I not your girl '92

cdm success has made a failure of our home, you do something to me, my heart belongs to daddy, someone to watch over me

cdm you made me the thief of your heart (soundtrack "in the name of the father" 1993) (7" edit, 12" stained mix, album instrumental version), the father and his wife the spirit

universal mother '94

cds fire on babylon, i believe in you

cdm fire on babylon, i believe in you, house of the rising sun, streets of london

cdm famine (7" edit, extended mix), all apologies

the best of '97

ep gospel oak '97

faith and courage '00    

cdm jealous, summer's end, full circle

cdm no man's woman, this is a rebel song, her mantle so green

sean-nós nua '02

she who dwells '04

collaborations '05

throw down your arms '05

theology '07

how about i be me (and you be you)? '12

 

Websites

www.sinead-oconnor.com

http://users.freenet.am/~sinead/disc.html

http://www.ondarock.it/OConnor.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Sinéad_O'Connor

http://en.wikipedia.org/wiki/Sinéad_O'Connor_discography

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sin%C3%A9ad_O%27Connor

http://www.mattscdsingles.com/acatalog/Online_Catalogue_Sinead_O_Connor_334.html

http://www.discogs.com/artist/Sinéad+O'Connor

http://eil.com/fulltext/search.asp?searchtext=sinead+o%27connor&type=2&style=0&zone=&sort=-C-F&artlist=0&artcode=SIN&prodtype=1