Toni Childs

Toni Childs besluit al op vijftienjarige leeftijd van huis weg te lopen. Ze wil zangeres worden en is aanvankelijk helemaal gek van bluesmuziek. In 1984 verhuist ze naar Engeland om in haar vrije tijd in opnamestudio's te werken aan eigen songmateriaal. In 1988 komt haar debuutalbum Union uit. Het is een prachtig album dat haar bovendien enkele hitsuccessen brengt. Vooral in Nieuw Zeeland en Australië blijkt haar muziek aan te slaan. De songs hebben Afrikaanse ritmes als basis. Op dit album verwerkt ze al haar nare jeugdervaringen. In haar songs laat Childs zich zien als een gevoelige vrouw die door onrust, verdriet en pijn wordt gekweld. Het is een emotioneel album dat door de krachtige stem van Childs enorm weet te boeien. De opvolger House of hope (1991) ligt in het verlengde hiervan. Opnieuw een album met intrigerende persoonlijke teksten die vol overgave worden vertolkt. Een prachtig indringend lied is heaven's gate. Een oude vrouw voelt haar einde naderen en nodigt haar man uit mee te gaan naar de hemelpoort. Hoewel Childs opnieuw veel over haar onrust en verdriet zingt is House of hope, zoals de titel al doet vermoeden, geen deprimerende plaat. Ze zingt ook over strijdlust en hoop. In de titelsong richt ze haar hoop op een betere wereld voor onze kinderen. Het derde album The woman's boat (1994) is een conceptalbum over leven en dood. Omdat commercieel succes uitblijft en vanwege fysieke problemen wordt het daarna stil rond haar. In hetzelfde jaar dat Union wordt uitgebracht maakt de zangeres Tracy Chapman furore met haar titelloze debuut-album. Het album komt in Nederland op plek 1 en verblijft daar maar liefst 14 weken staan en ook de van het album gehaalde single fast car bereikt de 1e plek in de top 40. Niet alleen doet de kenmerkende stem van Tracy Chapman denken aan Toni Childs, ook qua bezongen thematiek begeeft Chapman zich op hetzelfde terrein als Childs door te zingen over de macht en de kracht van de vrouw. Op haar albums zijn ook maatschappijkritische songs te vinden, zoals o.a. de single talkin' bout a revolution en de liedjes why? en across the lines van het album Tracy Chapman en material world van het album Crossroads uit 1989.

Bijzondere albums: hoezen

 

Websites Toni Childs

https://www.tonichilds.com/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Toni_Childs

https://en.wikipedia.org/wiki/Toni_Childs

Informatie discography Toni Childs

https://en.wikipedia.org/wiki/Toni_Childs#Discography

https://www.discogs.com/artist/74391-Toni-Childs

Websites Tracy Chapman

https://www.allmusic.com/artist/mn0000016281

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tracy_Chapman

https://en.wikipedia.org/wiki/Tracy_Chapman

Informatie discography Tracy Chapman

https://en.wikipedia.org/wiki/Tracy_Chapman_discography

https://www.discogs.com/artist/161091-Tracy-Chapman

 

Selectieve discography Toni Childs

lp union '88

single stop your fussin’/ where’s the ocean (lp union)

single don’t walk away/ hush (lp union)

cds stop your fussin’

cd house of hope '91

cd the woman’s boat '94

Tracy Chapman: selectieve discography: Tracy Chapman

Tracy Chapman - cd Tracy Chapman '88

Tracy Chapman - 3" cd single fast car '88

Tracy Chapman - 3" cd single talkin' bout a revolution '88

Tracy Chapman - cd crossroads '89

Tracy Chapman - 3" cd single crossroads '89

Tracy Chapman - cd matters of the heart '92

Tracy Chapman - cd new beginning '95

Bijzondere albums

lp union (395175-1)

Debuutalbum van Toni Childs dat werd uitgebracht in 1988. Het album piekte op nummer 63 in de VS. Het piekte zelfs op nummer 1 in Nieuw-Zeeland. Na de release werd Childs genomineerd voor twee Grammy Awards voor 'Best New Artist' en voor 'Best Rock Vocal Performance (Female)' voor de single Don't walk away. Een andere succesvolle single van het album was Stop your fussin.

NL: hoogste positie: 70

cd house of hope (75021 5358 2) USA

Tweede studioalbum van Toni Childs dat in 1991 door A&M is uitgebracht. Het is een coproductie van Toni en David Ricketts. Het album behandelt enkele duistere onderwerpen zoals huiselijk geweld in I've got to go now (een enorme hit in Australië), wereldproblemen in House of hope, incest en seksueel misbruik in het schrijnende Daddy's song en verslaving in Where's the light en Put this fire out.

NL: geen notering

cd the woman's boat (dgcd 24618)

Derde studioalbum van Toni Childs. Het  is een conceptalbum met liedjes over de cyclus van geboorte tot dood. Het werd opgenomen in de echte studio's van Peter Gabriel en bevat een indrukwekkend scala aan muzikanten, waaronder Peter Gabriel, David Rhodes, Robert Fripp en Trey Gunn. Het album is mede geproduceerd door Toni en David Bottrill. Lay down your pain (het 9e nummer van het album) leverde Toni haar een Grammy-nominatie op.

NL: geen notering