XTC

Groep uit Swindon, een kleine stad in Engeland. Aanvankelijk telt deze band een bezetting van 4 man: Andy Partridge (zang/gitaar), Colin Moulding (basgitaar), Barry Andrews (toetsen) en Terry Chambers (drums). De eerste twee albums baren opzien vanwege de vreemd geconstrueerde muziek. Andrews verlaat als snel de groep en wordt vervangen door Dave Gregory (gitaar). In 1979 verschijnt het volgens velen beste album, nl. Drums and wires. Het album telt 12 nummers (op de cd - release '85 - staan 2 extra nummers nl. limelight en chain of command, die overigens geen vermelding hebben gekregen op de hoes), waaronder de succesvolle single making plans for nigel. De ingrediënten van de muziek van XTC zijn: de ragfijne frasering van gitaar, drums en bas en de precisie en helderheid van de produktie. Het 4e album Black sea klinkt meer commercieel, maar succes blijft uit. Met English settlement maakt XTC echter opnieuw een topalbum. In Nederland wordt dit album niet als dubbelelpee uitgebracht, waardoor 5 nummers ontbreken. Vooral het prachtige en als single uitgebrachte sensus working overtime is een juweeltje. Ook Chambers verlaat de formatie en men gaat als trio verder. Na het matige album Mummer komt de groep met The big express beter voor de dag. De single all you pretty girls kan echter geen potten breken. Met Skylarking brengt XTC een bijzonder fraai album uit. Voor het eerst is er succes in Amerika. Met Oranges & lemons (met het sublieme the mayor of simpleton) wordt opnieuw vakwerk afgeleverd. De 10e studioplaat (Nonsuch) is van hoog gehalte. Er staan vooral op het eind van de plaat enkele prachtige melodieuze nummers op, nl. rook, wrapped in grey en bungalow. De singles the disappointed en the ballad of Peter Pumpkinhead doen echter niet veel. Dan wordt het een hele tijd stil rond de groep. In '98 verschijnt een album met live-opnamen (Transistor blast), maar de eerstvolgende studioplaat (Apple venus) verschijnt pas in '99, na een stilte van ruim 7 jaar. De groep bestaat nog maar uit twee personen, nl. Andy Partridge en Colin Moulding. Het is een plaat die anders klinkt dan de 10 studioalbums die de groep daarvoor afleverde. Het lijkt een conceptalbum met akoestische en orkestrale songs. Er worden afwijkende melodieën en arrangementen gebruikt, maar het resultaat is zonder meer boeiend te noemen. Maar voor de fans is het wel even wennen. Deel 2 (Wasp star: Apple venus volume 2) verschijnt een jaar later. Ook brengt XTC nog de demo-versie van Apple venus vol. 1 uit onder de titel Homespun en een demo-versie van Wasp star onder de titel Homegrown. In 2005 verschijnt Apple box, een heruitgave van Apple venus volume 1 en 2, maar nu in één box.


Fossil Fuel (1996)

Als fan van XTC heb ik eens op het punt gestaan om een verzamelaar voor eigen gebruik samen te stellen, maar ik kon geen keuze maken uit het grote aanbod aan mooie nummers. Gelukkig is mij dit werk nu uit handen genomen door het verschijnen van de dubbelaar Fossil fuel, waarop de beste singles uit de bijna dertigjarige carrière van de band verzameld zijn. Je hoort de invloed van punk en new-wave uit de beginjaren van de band. Alles schoof uiteindelijk meer op in de richting van de door The Beatles geïnspireerde pop. Prachtige nummers als de hits making plans for nigel, senses working overtime (mijn favoriet) en ball and chain kunnen natuurlijk niet ontbreken.

wASp star (2000)

In 1999 verscheen na 7 jaar weer eens een nieuw XTC-album, Apple venus volume 1. Op deze plaat laten Andy Partridge en Colin Moulding, het duo dat sinds 1999 samen de britse band XTC vormt, een wat ander geluid horen. Geen hoekige, gedreven gitaarsongs, maar een afwisseling van akoestische en orkestrale instrumentatie. Met Homespun bracht de groep dezelfde plaat een half jaar later nogmaals uit, maar dan met de originele demo-versies. Het vervolg Wasp star (apple venus volume 2), is weer een echte XTC- plaat met mooie heldere, intelligentie gitaarsongs. Overigens is Homegrown uit 2001 de demo-versie van Wasp star.

Selectieve discography XTC

White music '77

Go 2 '78

Drums & wires '79

Black sea '80

English settlement '82

maxi ball and chain, heaven is paved with broken glass, punch and judy, cockpit dance mixture

maxi senses working overtime, egyptian solution (homo safari series no.3), blame the weather, tissue tigers (the arguers)

Waxworks: some singles (1977-1982) '82

Beeswax: some b-sides (1977-1982) '82

Mummer '83

maxi Great Fire; Gold (non album track); Frost Circus (No. 5 in the Homo Safari series); Procession Towards Learning Land (No. 6 in the Homo Safari series)

7” wonderland (remix), jump

The big express '84

maxi all you pretty girls (extended fade), washaway (non-album track), red brick dream (non-album track)

maxi wake up, take this town, mantis on parole - homo safari series no. 4, making plans for nigel, sgt rock (is going to help me), sensus working overtime

The compact xtc – the singles 1978/85

Skylarking '86

Oranges and lemons '89

maxi mayor of simpleton, one of the millions, ella guru (non-album track)

Nonsuch '92

cdm the disappointed

cdm the ballad of Peter Pumpkinhead

Fossil fuel '96

Transistor blast '98

Apple venus vol 1 '99    

Homespun '99  

Apple venus vol 2 '2000   

Homegrown '01

 

Websites

http://chalkhills.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/XTC

http://en.wikipedia.org/wiki/XTC_discography

http://www.discogs.com/artist/XTC

http://www.mattscdsingles.com/acatalog/Online_Catalogue_XTC_513.html

http://eil.com/shop/artistlist.asp?sort=6&page=1&artistname=XTC