Youssou N'Dour

Youssou N'Dour is een Afrikaanse zanger uit Senegal die in Europa bekend is geworden dankzij de samenwerking met sterren als Peter Gabriel, Neneh Cherry, Wyclef Jean en Sting.
Hij maakte vanaf de jaren tachtig interessante platen, waarvan de beste nummers zijn verzameld op het album the best of uit 1994. In datzelfde jaar verschijnt zijn in Nederland succelvolste album the guide wommat. Van dit album worden 4 singles gehaald, waaronder de hit 7 seconds, een duet met Neneh Cherry. In het jaar 2000 verschijnt joko: from village to town. Dit is een engelstalige cd met interessante Afro-pop waaraan vele gasten hun medewerking verlenen, waaronder Peter Gabriel, Sting en rapper Wyclef Jean. Met de laatste heeft N’dour een indrukwekkend duet, How come? waarin 2 zelfstandige nummers over elkaar heen zijn geschoven. Joko: from village to town is geen doorsnee popalbum, dankzij percussionisten met hun tegendraadse ritmes en bevat de singles my hope is in you en Birima. De laatste is een meeslepend religieus lied, door Wyclef Jean van een westerse ‘downbeat’ voorzien.

Bijzondere singles: hoezen

 

Websites

http://nl.wikipedia.org/wiki/Youssou_N'Dour

http://en.wikipedia.org/wiki/Youssou_N'Dour

Informatie discography

http://www.discogs.com/artist/Youssou+N%27Dour?anv=Youssou+Ndour

http://eil.com/fulltext/search.asp?searchtext=youssou+n%27dour&type=2&style=0&zone=&sort=-C-F&artlist=0&artcode=YSO&prodtype=1

 

Selectieve discography

the best of '94

the guide (wommat) '94

cdm 7 seconds (& Neneh Cherry) '94

cdm undecided '94

 2 cd set undecided '94 

cdm mame bamba '94

cds chimes of freedom '94

cdm chimes of freedom '94

cdm anime rou (& massimo di cataldo) '96

joko: from village to town '99

cds my hope is in you

cds don’t walk away (featuring sting) (promo)

 

Overige releases

the lion '89

set '90

Bijzondere singles: gegevens

cd-maxisingle 7 seconds (Col 660254 5)

Youssou N'Dour bereikt met de single 7 seconds de 2e plaats in de Nederlandse top 40. Hij zingt dit nummer samen met Neneh Cherry. Het is de eerste en meest succesvolle single van het album the guide wommat uit 1994. Andere singles zijn undecided, chimes of freedom en mame bamba.

UK: hoogste positie: 3

NL: hoogste positie: 2

cd-maxisingle undecided (Col 660832 2)

De cd-maxisingle Undecided bevat 4 mixen van dit nummer. Het is een single van het succesvolle album the guide wommat uit 1994.

UK: hoogste positie: 53

NL: geen notering

cd-maxisingle chimes of freedom (wrk 661496 2)

De single chimes of freedom haalt niet de hitlijsten. Het is geschreven door Bob Dylan en ook Bruce Springsteen brengt het live ten gehore, zoals bijvoorbeeld te horen is op de cd-single spare parts, waar een opname van chimes of freedom te vinden is van 3 juli 1988 uit Stockholm.

UK: geen notering

NL: geen notering