Between two churches

Oktober 28, 2012 19:00 AM Posted by Music-brains

Na zijn melancholische debuutalbum Wonderful life uit 1987, maakte de groep Black met frontman Colin Vearncombe nog 3 redelijk succesvolle albums. Vanaf 1999 ging Vearncombe solo en maakte 3 studioalbums, die voornamelijk via het internet verspreid werden. Daarna besloot Vearncombe weer de oude groepsnaam "Black" te gaan gebruiken.

‘The ambiguity of the name Black gives me valuable freedom as a singer/songwriter’, zei Colin over zijn terugkeer naar zijn vroegere pseudoniem.

Het eerste resultaat van de nieuwe "Black" is Between two churches uit 2005. Ik kwam de plaat nergens in Nederland tegen, maar wel in een platenzaak in Brussel. Het album bevat 12 nieuwe door Vearncombe zelf geschreven songs, en is wisselend beoordeeld. Sommigen noemen de plaat weinig opvallend (minder bombastisch en strakker dan voorheen, maar ook minder aantrekkelijk), anderen prijzen de kwaliteit van de songs. Ik wil me graag aansluiten bij de positieve recensies.

Het album heeft pakkende melodieën, en is een soort mix van pop, rock en folky akoestische nummers. De muziek klinkt energiek en volwassen. Het album laat zien wat een vakman hij is. Het schakelt moeiteloos over van de ene naar de andere stemming.

Het lied Charlemagne is een bijzonder mooi en donker lied. Andere hoogtepunten zijn If you're all done dying,

Same mistake twice en Signal black spot. Je krijgt het gevoel opnieuw naar het album Wonderful Life te luisteren. Het dromerige In a heartbeat is een warm en charmant liedje. Volgens sommigen gaat Vearncombe de mist in bij het bluesnummer Cold chicken skin. Het is hem vergeven. Hij is een prima songwriter met een aantrekkelijke stem, hetgeen zich laat horen in het hartverscheurende Her coat and no knickers en de "wonderful life" update Are you having a wonderful life?. Vearncombe is een verloren talent met een rijke stem en hij heeft het vermogen om betekenisvolle nummers te schrijven. Between two churches is geen lukrake verzameling van tracks, maar biedt de luisteraar een totaal-ervaring.

Gegevens cd:

1. Come Out Of The Rain

2. Cold Chicken Skin

3. Charlemagne

4. Teenage Wall

5. Same Mistake Twice

6. In A Heartbeat

7. Two Churches

8. If You're All Done Dying

9. Signal Black Spot

10. Her Coat And No Knickers

11. Are You Having A Wonderful Life?

12. History Of Rock 'N' Roll Part 1

 

Between Two Churches is produced by Calum MacColl.

EP Two churches, Cold Chicken Skin, Her Coat And No Knickers, Where The River Bends (UK)

Tracks 1, 2 and 3 taken from the forthcoming album 'Between Two Churches'.
Track 4 is exclusive to this EP.

 

Websites

http://www.colinvearncombe.com/music/between-two-churches

http://www.colinvearncombe.com/music/two-churches-ep

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_%28singer%29

http://www.discogs.com/Black-Between-Two-Churches/release/795906

http://www.youtube.com/watch?v=JMnwb9F2ya0 (Her Coat And No Knickers)

http://www.youtube.com/watch?v=rRamIeGezYY (In A Heartbeat)