Emerson, Lake & Palmer

Emerson, Lake & Palmer is een superband, die is opgericht in de jaren zeventig rond toetsenist Keith Emerson en zanger Greg Lake. Toen er een muzikale chemie was tussen die twee besloten ze een band op te richten, waarin symfonische rock en klassieke invloeden tot een geheel werden samengekneed. Ze zochten een drummer en vonden die in Carl Palmer. Zo was het trio geboren. Op de platen Emerson,Lake & Palmer (1970), Tarkus (1971) en Pictures at an exhibition (1971) leeft Emerson zich afwisselend uit op zijn hammondorgel en een Moog-synthesizer en wordt hij bijgestaan door de mystieke sprookjesrockzang van Lake en de woeste drumpartijen van Palmer. De muziek van de band is heftig en wordt gekenmerkt door dreunende symfonische en progressieve rockarrangementen en lange onrustige muziekstukken waarin allerlei stijlen met elkaar worden versneden (rock, jazz, psychedelica en klassiek). Het debuutalbum Emerson, Lake & palmer is een vrij wild album waarbij het nummer knife-edge uit het oog springt. Harde rock met mooi uitgewerkte riffs van basgitaar en orgel en tegen het eind een vleugje klassiek op het orgel. Een schril contrast met het rustige en mooi opgebouwde take a pebble. Het album eindigt met de single lucky man, een rustige folksong waarop zanger Greg Lake schittert. Pictures at an exhibition is een rockbewerking van delen uit een suite van de russische componist Modest Moessorgski. In 2016 overleden zowel Lake als Emerson. Als eerbetoon aan deze band wordt in 2016 een speciale verzamelaar The Anthology uitgebracht. Daarop kunnen de grote hits lucky man en peter gunn (een live gespeelde cover van componist Henry Mancini) niet ontbreken.

Bijzondere albums: hoezen

 

Websites

http://www.emersonlakepalmer.com/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Emerson,_Lake_%26_Palmer

https://en.wikipedia.org/wiki/Emerson,_Lake_%26_Palmer

Informatie discography

https://en.wikipedia.org/wiki/Emerson,_Lake_%26_Palmer_discography

https://www.discogs.com/artist/39765-Emerson-Lake-Palmer

 

Selectieve discography

Cd emerson, lake & palmer ‘70

Cd tarkus ‘71

Lp pictures at an exhibition '71

Cd pictures at an exhibition ‘71

Lp the best of '80

Cd black moon '92

 

Gelinkt met Modest Moessorgski: selectieve discography

Chicago symphony orchestra o.l.v. Carlo Maria Giulini - Mussorgsky - pictures at an exhibition (2530 783) (ook op cd 439 535-2)

Bijzondere albums: gegevens

Emerson, Lake & Palmer (1970) (781 519-2)

Tracklist

the barbarian, take a pebble, knife-edge, the three fates, tank, lucky man

US: hoogste positie: 18

UK: hoogste positie: 4

NL: hoogste positie: 4

tarkus (1971) (CMrcd166)

Tracklist

tarkus, jeremy bender, bitches crystal, the only way, infinite space, a time and a place, are you ready eddy?

US: hoogste positie: 9

UK: hoogste positie: 1

NL: hoogste positie: 6

pictures at an exhibition (1971) (cdor 8051) (ITA)

Tracklist

promenade, the gnome, promenade, the sage, the old castle, blues variation, promenade, the hut of baba yaga, the curse of baba yaga, the hut of baba yaga, the great gates of kiev, the end-nutrocker

US: hoogste positie: 10

UK: hoogste positie: 3

NL: hoogste positie: 6