Fleetwood Mac

De van oorsprong Britse groep Fleetwood Mac wordt in 1967 opgericht door Peter Green en Mick Fleetwood. Ook John McVie, Jeremy Spencer en iets later Christine McVie maken deel uit van de groep die aanvankelijk bluesmuziek speelt, maar vanaf Then play on (1969) zich op rock- en popmuziek toelegt. Met wisselend succes en in steeds zich wijzigende bezettingen heeft de groep in Amerika redelijk succes, maar in Europa nauwelijks. Wanneer eind 1974 gitarist/zanger Lindsey Buckingham en vocaliste Stevie Nicks zich bij de groep aansluiten ontstaat onder de naam Fleetwood Mac in feite een nieuwe band. Hun eerste produkt Fleetwood Mac uit 1975 is meteen uiterst succesvol en levert na jaren ook weer hitsingles op met nummers als over my head, say you love me en vooral rhiannon. De opvolger Rumours uit 1977 wordt een van de best verkochte albums uit de geschiedenis van de popmuziek. Het levert de groep diverse hitsingles op: go your own way, don't stop, dreams en you make loving fun. De monumentale dubbelelpee Tusk uit 1979 bevestigt de status van de groep als topact. In 1980 verschijnt Live, met daarop ook enkele nieuwe nummers. Fireflies en the farmer's daughter verschijnen op single. Na Mirage uit 1982 - met 5 singles ook behoorlijk succesvol - wordt een adempauze ingelast. In 1987 verrast Fleetwood Mac de muziekwereld met het uitstekende Tango in the night. Maar liefst 6 nummers verschijnen als single: big love, seven wonders, little lies, family man, everywhere en isn't it midnight. Kort daarop verlaat Buckingham de groep. Met Billy Burnette en Rick Vito als vervangers wordt in 1990 het tegenvallende Behind the mask gemaakt. Daarna zegt ook Stevie Nicks de groep vaarwel en maakt Mick Fleetwood met andere muzikanten het onopvallende Time (1995). Ook Christine McVie verdwijnt dan van het toneel. In 1997 keren Buckingham en Nicks terug voor een tournee, naar aanleiding waarvan het goede live-album The dance verschijnt. In 2003 volgt tot ieders verrassing met Say you will ook een nieuw studioalbum. Hoewel Christine McVie node wordt gemist is het een artistieke verbetering ten opzichte van de voorgaande twee albums. In 2017 wordt gewerkt aan een nieuw album, maar omdat Stevie Nicks afhaakt verschijnt dit album uiteindelijk als Lindsay Buckingham Christine McVie. In april 2018 maakle Lindsey Buckingham bekend uit de groep te stappen na een verschil van mening met de rest van de band over een geplande tournee in 2018.


Under the skin (2006)

In 1992 verschijnt out of the cradle. Het is de 3e solo-plaat van de zanger/gitarist van Fleetwood Mac. Het is een voortreffelijk album, met als singles soul drifter en countdown. Met under the skin voltooit Buckingham pas zijn 4e album. Het is een ingetogen, voornamelijk akoestische plaat geworden. Uiteraard zijn de nummers door hem zelf geschreven, maar er staan ook verrassend genoeg 2 covers op, nl. i am waiting van de Rolling Stones en to try fo the sun van Donovan.

Say you will (2003)

Dankzij de creatieve denktank Lindsey Buckingham is er een re√ľniealbum gekomen, nl. say you will. Het resultaat van deze nostalgische trip is geslaagd. Buckingham leverde het grootste gedeelte van het materiaal (9 songs). Daarnaast componeerde Stevie Nicks enkele songs. Met nummers zoals ilume en thrown down haalt zij een hoog niveau. 

Selectieve discography

Fleetwood Mac

fleetwood mac 1975

rumours 1977

tusk 1979  

live 1980

mirage 1982

maxisingle oh diane, only over you, the chain

tango in the night 1987

maxisingle little lies (extended version), little lies (dub version), ricky

cdm everywhere met everywhere, when I see you again, rhiannon, say you love me

maxisingle everywhere (extended version), everywhere (lp version), everywhere (dub version), when I see you again 

cdm isn't it midnight, mystified, say you love me, gypsy

maxisingle big love (extended version), you and I part 1

maxisingle seven wonders (extended remix), book of miracles (instrumental), seven wonders (dub)

maxisingle family man (extended vocal remix), family party (bonus beats), down endless street

greatest hits 1988

cdm hold me

cdm as long as you follow

behind the mask 1990

maxisingle in the back of my mind, little lies, the chain (2x live)

cdm save me

cdm skies the limit

selections from fleetwood mac - 25 years - the chain 1992

cdm love shines

time 1995

cdm I do

the dance 1997

cdm silver springs  

the very best of 2002

say you will 2003   

 

Lindsey Buckingham

out of the cradle 1992

cdm countdown

cdm soul drifter

under the skin 2006

Lindsey Buckingham Christine McVie 2017

 

Websites

Fleetwood Mac

http://www.fleetwoodmac.com/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fleetwood_Mac

http://en.wikipedia.org/wiki/Fleetwood_Mac

http://en.wikipedia.org/wiki/Fleetwood_Mac_discography

http://www.discogs.com/artist/Fleetwood+Mac

http://www.mattscdsingles.com/acatalog/Online_Catalogue_Fleetwood_Mac_173.html

http://eil.com/fulltext/search.asp?searchtext=fleetwood+mac&type=2&style=0&zone=&sort=-C-F&artlist=0&artcode=MAC&prodtype=1

Lindsey Buckingham

http://www.lindseybuckingham.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Lindsey_Buckingham

http://www.discogs.com/artist/Lindsey+Buckingham?anv=Lindsay+Buckingham