Fleetwood Mac

De van oorsprong Britse groep Fleetwood Mac wordt in 1967 opgericht door Peter Green en Mick Fleetwood. Ook John McVie, Jeremy Spencer en iets later Christine McVie maken deel uit van de groep die aanvankelijk bluesmuziek speelt, maar vanaf Then play on (1969) zich op rock- en popmuziek toelegt. Met wisselend succes en in steeds zich wijzigende bezettingen heeft de groep in Amerika redelijk succes, maar in Europa nauwelijks. In 1973 brengt de groep het album Mystery to me uit, waarop gitarist/zanger Bob Welch en toetsenist/zangeres Christine McVie de band naar een radiovriendelijke poprock sturen die de groep een paar jaar later succesvol zou maken. Op nummers als believe me, just crazy love, the way i feel en why wordt het latere Fleetwood Mac-geluid al enigszins opgeroepen. Wanneer eind 1974 gitarist/zanger Lindsey Buckingham en vocaliste Stevie Nicks zich bij de groep aansluiten ontstaat onder de naam Fleetwood Mac in feite een nieuwe band. Hun eerste produkt Fleetwood Mac uit 1975 is meteen uiterst succesvol en levert na jaren ook weer hitsingles op met nummers als over my head, say you love me en vooral rhiannon. De opvolger Rumours uit 1977 wordt een van de best verkochte albums uit de geschiedenis van de popmuziek. Het levert de groep diverse hitsingles op: go your own way, don't stop, dreams en you make loving fun. Rumours is als album een monumentaal werkstuk. De Volkskrant schreef: Het album is een overrompelende mengeling van bluesrock, pop en folk. Nog altijd klinken de liedjes sprankelend, afwisselend en tijdloos (De Volkskrant, 8 februari 2013). De monumentale dubbelelpee Tusk uit 1979 bevestigt de status van de groep als topact. Het album wordt geprezen om zijn weinig commerciële, soms zelfs gedurfde aanpak. In 1980 verschijnt Live, met daarop ook enkele nieuwe nummers. Fireflies en the farmer's daughter verschijnen op single. Na Mirage uit 1982 - met 5 singles ook behoorlijk succesvol - wordt een adempauze ingelast. In 1987 verrast Fleetwood Mac de muziekwereld met het uitstekende Tango in the night. Maar liefst 6 nummers verschijnen als single: big love, seven wonders, little lies, family man, everywhere en isn't it midnight. Kort daarop verlaat Buckingham de groep. In 1992 verschijnt van de hand van Buckingham out of the cradle. Het is zijn 3e solo-plaat en een voortreffelijk album met als singles soul drifter en countdown.

Met Billy Burnette en Rick Vito als vervangers wordt in 1990 het tegenvallende Behind the mask gemaakt. Daarna zegt ook Stevie Nicks de groep vaarwel en maakt Mick Fleetwood met andere muzikanten het onopvallende Time (1995). Ook Christine McVie verdwijnt daarna van het toneel. In 1997 keren zowel Buckingham, Nicks als McVie terug voor een tournee, naar aanleiding waarvan het goede live-album The dance verschijnt. In 2003 volgt tot ieders verrassing met Say you will ook een nieuw studioalbum, echter zonder Christine McVie. Het album is een artistieke verbetering ten opzichte van de voorgaande twee albums. Dankzij de creatieve denktank Lindsey Buckingham is dit reüniealbum tot stand gekomen. Het resultaat van deze nostalgische trip is geslaagd. Buckingham levert 9 songs waarop zijn unieke fingerpicking gitaartechniek goed tot zijn recht komt. De andere 9 songs werden gecomponeerd door Stevie Nicks. Met nummers zoals ilume en thrown down haalt zij een hoog niveau. Met under the skin (2006) voltooit Buckingham zijn 4e solo-album. Het is een ingetogen, voornamelijk akoestische plaat geworden. Minder fraai is het galmende atmosferische stemgeluid op veel songs. Uiteraard zijn de nummers door Buckingham zelf geschreven, maar er staan ook verrassend genoeg 2 covers op, nl. i am waiting van de Rolling Stones en to try fo the sun van Donovan. De beste nummers zijn die waarop anderen (John McVie en Mick Fleetwood) meespelen (down on rodeo, someone's gotta change your mind) In 2017 wordt gewerkt aan een nieuw album, maar omdat Stevie Nicks afhaakt verschijnt dit album uiteindelijk als Lindsay Buckingham Christine McVie. In april 2018 maakte Lindsey Buckingham bekend uit de groep te stappen na een verschil van mening met de rest van de band over een geplande tournee in 2018. In 2019 verzorgt Fleetwood Mac met gitaristen Neil Finn en Mike Campbell (als opvolgers van Buckingham) en ook met de 75-jarige Christine McVie de afsluiting van de 50e editie van Pinkpop. Op 30 november 2022 overleed Christine McVie op 79-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

Bijzondere releases

 

Websites

http://www.fleetwoodmac.com/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fleetwood_Mac

http://en.wikipedia.org/wiki/Fleetwood_Mac

http://www.lindseybuckingham.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Lindsey_Buckingham

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lindsey_Buckingham

Informatie discography

http://en.wikipedia.org/wiki/Fleetwood_Mac_discography

http://www.discogs.com/artist/Fleetwood+Mac

http://www.mattscdsingles.com/acatalog/Online_Catalogue_Fleetwood_Mac_173.html

http://eil.com/fulltext/search.asp?searchtext=fleetwood+mac&type=2&style=0&zone=&sort=-C-F&artlist=0&artcode=MAC&prodtype=1

http://www.discogs.com/artist/Lindsey+Buckingham?anv=Lindsay+Buckingham

 

Selectieve discography

Fleetwood Mac

cd mystery to me 1973

lp fleetwood mac 1975

cd fleetwood mac 1975

lp rumours 1977

cd rumours 1977

lp tusk 1979  

cd tusk 1979  

2cd tusk 1979 (remastered + bonus-cd)

lp live 1980

lp mirage 1982

cd mirage 1982

maxisingle oh diane, only over you, the chain

single gypsy, cool water

lp tango in the night 1987

cd tango in the night 1987

maxisingle little lies (extended version), little lies (dub version), ricky

cdm everywhere met everywhere, when I see you again, rhiannon, say you love me

maxisingle everywhere (extended version), everywhere (lp version), everywhere (dub version), when I see you again 

cdm isn't it midnight, mystified, say you love me, gypsy

maxisingle big love (extended version), you and I part 1

maxisingle seven wonders (extended remix), book of miracles (instrumental), seven wonders (dub)

maxisingle family man (extended vocal remix), family party (bonus beats), down endless street

greatest hits 1988

cdm hold me

cdm as long as you follow

behind the mask 1990

maxisingle in the back of my mind, little lies, the chain (2x live)

cdm save me

cdm skies the limit

cdm love shines '92

time 1995

cdm I do

the dance 1997

dvd the dance 1997

cdm silver springs  

say you will 2003   

 

Lindsey Buckingham

out of the cradle 1992

cdm countdown

cdm soul drifter

under the skin (promo) 2006

Mick Fleetwood

lp the visitor '81

 

Overige releases

selections from fleetwood mac - 25 years - the chain 1992

the very best of 2002 - fleetwood mac

09-06-2017: release studio album Lindsey Buckingham Christine McVie - Lindsay Buckingham & Christine McVie

Bijzondere releases: gegevens

cd-maxisingle everywhere (W8143CD  920 907-2) (GER)

Vier tracks staan op deze cd-maxisingle: everywhere, when I see you again, rhiannon, say you love me. Everywhere is afkomstig van het album Tango in the night uit 1987.

US: hoogste positie: 14

UK: hoogste positie: 4

NL: hoogste positie: 4

cd-maxisingle isn't it midnight (W7860CD  920 961-2) (GER)

Vier tracks staan op deze cd-maxisingle: isn't it midnight, mystified, say you love me, gypsy. Isn't it midnight is afkomstig van het album Tango in the night uit 1987.

US: geen notering

UK: hoogste positie: 60

NL: geen notering

cd-maxisingle love shines (9362-40714-2) (GER)

Vier tracks staan op deze cd-maxisingle: love shines, the chain (previously unreleased alternate mix), not that funny (previously unreleased live version), isn't it midnight (previously unreleased edited alternate version). Love shines is afkomstig van het album Selections from fleetwood mac - 25 years - the chain 1992  uit 1992.

US: geen notering

UK: geen notering

NL: geen notering

 

Bijzondere nummers

https://www.youtube.com/watch?v=EmLumj0QvGo : Lizard people (additional track for the 1990 single In the Back of My Mind.)